Instrumenten klassieke muziek - Toetsen

Onze leerkrachten stellen hun instrumenten kort voor!

 

Accordeon

Een accordeon is een toetsinstrument met een blaasbalg. Zoals de naam het al laat vermoeden, kan je op dit instrument niet alleen melodieën spelen, maar ook akkoorden. Met de rechterhand speel je de melodie op een pianoklavier (klavieraccordeon) of op knoppen knopaccordeon). De linkerhand speelt meestal de bassen en de akkoorden, maar kan ook melodieën spelen (melodiebassen). 

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

 

 

 

x 

 

 

 

 

Klavecimbel en orgel 

Tot de oudste toetsinstrumenten behoren het klavecimbel en het orgel. Terwijl bij een orgel lucht stroomt door afzonderlijke pijpen, beschikt het klavecimbel over snaren die getokkeld worden d.m.v. een pennetje, wat zorgt voor een heel specifieke klank. Op een orgel kan je m.b.v. registers heel veel verschillende klankkleuren ten gehore brengen. En het instrument beschikt ook over een voetklavier (de pedalen) voor de diepe tonen.  

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klavierklas

Kun je niet kiezen of je nu piano, klavecimbel of orgel wil leren spelen? Dan is de klavierklas echt iets voor jou. In deze les kun alledrie deze instrumenten leren bespelen. 

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

 

 

 

 

 

 

 

Piano

De 88 toetsen van de piano zijn verbonden met hamertjes die de snaren aanslaan. Al naargelang de kracht waarmee je een toets indrukt kan je luider of zachter spelen. Er zijn ook drie pedalen waarvan de rechter het meest wordt gebruikt omdat die de noten kan laten doorklinken. De buffetpiano’s worden vaak in een huiskamer tegen de muur geplaatst terwijl de vleugelpiano’s dan weer ideaal zijn voor op het podium. 

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

x 

x 

x 

x