Instrumenten klassieke muziek - Snaar

Je leert een instrument  bespelen via muziek van erg uiteenlopende aard. Hierbij wordt er vooral van bestaande partituren vertrokken. Zowel de oudere, als de romantische en de meer eigentijdse muziekstijlen komen aan bod. Maar we voelen ons pas echt thuis op ons instrument als we die noten ook al eens durven loslaten. Zo zullen jullie nog meer de klankrijkdom van jullie instrument leren ontdekken en ook de bestaande partituren met veel persoonlijkheid leren vertolken.

Onze leerkrachten stellen hun instrumenten kort voor!

 

 

Viool en altviool 

Als kleinste lid van de vioolfamilie klinkt dit snaarinstrument dan ook het hoogste. 

De altviool is de grotere broer en klinkt wat dieper. Beide instrumenten worden tussen kin en schouder geklemd en de vier snaren worden bespeeld met een strijkstok. Met de vingers van de linkerhand worden de hogere of lagere tonen gevormd. 

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

x 

x 

x 

 

 

 

 

Cello

Hoewel dit snaarinstrument - met vier snaren - ook met een strijkstok wordt bespeeld is het te groot om onder de kin te steken. Het wordt zittend bespeeld en steunt tussen de benen van de cellist met een pin op de grond. Net zoals bij de viool, worden met de vingers van de linkerhand de hogere of lagere tonen gevormd. 

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

x 

 

 

 

 

 

 

Gitaar

Dit instrument behoort tot de familie van de tokkelinstrumenten: de zes snaren worden met de vingers van de rechterhand aangetrokken. Je kan er zowel melodieën als akkoorden op spelen. Net zoals bij de vioolfamilie, worden met de vingers van de linkerhand de hogere of lagere tonen gevormd. 

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

x 

 x

 x

 x

 

 

Harp

Hoewel de harp, net als de gitaar, een tokkelinstrument is, beschikt ze over een heel groot aantal snaren die van elkaar verschillen in lengte en dikte. Elke snaar brengt slechts één toon voort: hoe korter en hoe dunner de snaar, hoe hoger de toon. Aan de academie kunnen jullie de Keltische harp (met klepjes voor de verhoogde en de verlaagde tonen) en/of de pedaalharp (grote harp met 7 pedalen voor de verhoogde en de verlaagde tonen) leren bespelen. 

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x