Instrumenten klassieke muziek - Koperblazers

De leerkrachten stellen alle blaasinstrumenten voor die je bij ons kan volgen!

 

Trompet, bugel en cornet 

De trompet kennen we sinds de oudheid als signaalinstrument, maar is natuurlijk veelzijdiger dan dat. Het wordt gebruikt in de meeste muzikale genres en stijlen. De verschillende noten worden gespeeld door het indrukken van de ventielen. 

De bugel heeft dezelfde kenmerken als een trompet, maar ziet er toch anders uit. De buizen van het instrument lopen steeds breder uit, hierdoor verkrijgt de bugel zijn warme klank.Het oorspronkelijk ontwerp is van Adolphe Sax. 

De kornet situeert zich inzake grootte en klank tussen de trompet en de bugel. Ook hier lopen de buizen steeds breder uit, maar in mindere mate dan de bugel.  

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

x 

 

x 

 

 

 

 

Trombone, euphonium en tuba 

De trombone is een instrument dat in heel wat stijlen en orkesten kan gebruikt worden. 

Je hoort ons in klassieke muziek, jazz- en popmuziek maar ook in oude muziek voelen wij ons thuis. Met onze schuif vallen we zeker op en door deze schuifbeweging kunnen we snel van noot veranderen. 

Het euphonium speelt in hetzelfde register als de trombone. Je kan dit vergelijken met de tenorstem. Het euphonium klinkt warm en zoet en wordt bespeelt met ventielen, net zoals de trompet.  

De tuba klinkt een octaaf lager dan de trombone en het euphonium. Dit instrument geeft met zijn warme klank, ondersteuning aan de andere instrumenten in het orkest, maar is ook veelzijdig als solo-instrument. 

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

x 

 

 

 

 

 

 

Hoorn

De hoorn heeft net als de trompet, euphonium en tuba drie ventielen. Dit opgekrulde instrument heeft een warme, maar krachtige klank. Het is best grappig dat de klankbeker naar achter wijst. Dit instrument kent zijn plaats in het symfonieorkest, het harmonieorkest, maar ook solo komt de hoorn sterk naar voor.   

Lokeren 

Zele 

Eksaarde 

Waasmunster 

Lochristi 

Spoele 

Moerbeke 

x 

x